Cytrynowa babka gotowana

Babka gotowana jest dobra na każdą okazję. Piekę ją po prostu wtedy, gdy mam ochotę na coś pysznego …

 

Babka blog

 

Składniki: 5 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szkl. mąki ziemniaczanej, 1 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. cukru, ¾ (trzy czwarte) kostki margaryny, kieliszek czystej wódki, skórka otarta z cytryny, odrobina aromatu cytrynowego.

 

Wykonanie: utrzeć margarynę z cukrem na puch, dodawać jajka na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu wlać alkohol i aromat. Przełożyć ciasto do foremki do gotowania babek, zamknąć ją i obciążyć, wstawić do garnka z letnią wodą, przykryć garnek pokrywką i gotować na wolnym ogniu godzinę i 20 minut. Po upieczeniu polukrować.

 

 

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.