Placuszki amerykańskie

 

 

Wreszcie mam idealny przepis na placki amerykańskie. Narodził się z potrzeby chwili, bo chciałam wypróbować patelnię, którą wygrałam w konkursie. To patelnia z linii Eco Cook marki Ambition z systemem oszczędności energii, wykonana w technologii odkuwanego aluminium, a wewnątrz pokryta powłoką ceramiczną. Specjalny pierścień wskazuje, kiedy patelnia osiąga właściwą temperaturę i można zmniejszyć pod nią płomień. Placuszki usmażyły się przepięknie. W kuchni trudno obejść się bez dobrej patelni, a ta jest godna polecenia.

 

1

 

Składniki:

 

1 litr mleka

5 szklanek mąki

10 dkg roztopionego masła

3 łyżki cukru, najlepszy domowy waniliowy

szczypta soli himalajskiej

4 jajka

3 łyżki octu z białego wina

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

 

Wykonanie:

 

Do mleka wlać ocet i odstawić na kilka minut. Zmieszać sypkie produkty. Jajka ubić z cukrem i solą, wlać mleko i wsypać mąkę z dodatkami. Ubić mikserem na gładką masę, wlać roztopione masło. Ciasto należy odstawić na 15 minut. Smażyć małe placuszki na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Patelnia nie może być zbyt mocno rozgrzana, bo ciasno musi wyrosnąć. Placuszki przewracamy na drugą stronę, gdy na ich powierzchni pojawią się pęcherzyki i zobaczymy, że ciasto powoli się ścina. Najlepiej smakują z syropem klonowym, ale z cukrem pudrem też są przepyszne.

2

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.