Śledziki jabłkowe

Dziś podzielę się swoim najnowszym kulinarnym odkryciem, którym są śledzie w sosie jabłkowo – pomidorowym. Są wyjątkowo łagodne i bardzo smaczne.

 

sledziki BLOG

Solone płaty śledziowe myję i zalewam wodą. Najlepiej zostawić je na noc. Wtedy mamy pewność, że nie będą za słone. Filety śledziowe osuszam papierowym ręcznikiem. Ja zawsze po wyjęciu z wody układam je na sicie, a potem dopiero osuszam. Kroję na dzwonka i układam w słoju – warstwa śledzi i wystudzony sos, który wychodzi bardzo gęsty. Trzeba pamiętać, żeby stanowił ostatnią wartswę. Wstawiam do lodówki, w której w spokoju powinny spędzić przynajmniej dwa dni.

Jabłka obieram, kroję w ósemki i smażę na oleju. Dodaję sok z cytryny, koncentrat pomidorowy, łyżeczkę pasty oliwkowej i niewielką ilość syropu z granatów (dostępne w sklepie tureckim), majeranek i świeżo mielony kolorowy pieprz. Na koniec doprawiam cukrem. Przykrywam pokrywką i duszę kilka minut na małym ogniu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.