Sernik dyniowy

Dynia gości w mojej kuchni od lat. Jest smaczna i zdrowa, a przecier dyniowy dodaję do bułeczek i lanych klusek. Rewelacyjnie sprawdza się także jako dodatek do sernika. Dzięki niej osiągniemy złocistą wersję w sam raz na zapłakaną jesień, bardzo nostalgiczną i wymagającą pokrzepienia się czymś naprawdę wyjątkowym. Niedawno miałam okazję wypróbować herbatniki Jutrzenki Petit Beurre „najlepsze do pieczenia”. Są idealne na spód mojego sernika.

 

Składniki:

 

1,2 kg twarogu

1 kostka masła

4 ugotowane ziemniaki

filiżanka uprzednio upieczonej dyni, a następnie zmiksowanej

filiżanka rodzynek namoczonych w rumie

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1,5 szklanki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

2 łyżki maki ziemniaczanej

2 łyżki kaszy manny

8 jajek

1 łyżka spirytusu

3 paczki herbatników Petit Beurre (100 g) Jutrzenki „Herbatniki najlepsze do pieczenia”

płatki migdałowe i kruszone ziarno kakao

 

Wykonanie:

 

Kawałek dyni obieram ze skóry, usuwam miąższ i kładę na blachę do pieczenia. Nakrywam folią aluminiową i piekę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Przed wyjęciem sprawdzam, czy jest miękka. Odlewam sok i po wystudzeniu miksuję.

Twaróg, ugotowane ziemniaki i masło mielę na maszynce do mięsa. Żółta ucieram z cukrem blog 2i cukrem waniliowym. Białka ubijam na pianę ze szczyptą soli i dodaję do niej kaszę mannę.

Zmielone składniki miksuję, dodając stopniowo masę żółtkową, przesianą mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na koniec delikatnie mieszam z pianą z białek, dodaję spirytus
i rodzynki. Dużą blachę wykładam papierem do pieczenia, układam obok siebie herbatniki. Te, które zostaną, kruszę i posypuję wolne przestrzenie. Teraz czas na masę serową, którą posypuję płatkami migdałowymi i pokruszonymi ziarnami kakao. Piekę godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza. Wierzch musi przypiec się na ładny złoty kolor. Po wystudzeniu sernik kroję na zgrabne porcje.

 

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.