Zupa z fasoli i kapusty z orientalną nutą

Przygotowując dania z pomidorową nutą nie potrafię obejść się bez syropu z granatu, który możemy kupić w sklepie tureckim. Dzięki niemu najzwyklejsza pomidorowa zyskuje niepowtarzalny smak. Jednak moim ostatnim odkryciem kulinarnym jest zupa fasolowa z kapustą. Oto przepis. Suchą fasolę zalewam wodą i odstawiam na noc. Następnie w tej samej wodzie doprowadzam ją do wrzenia i gotuję pięć minut. Odlewam wodę. Dzięki temu „manewrowi” fasola traci właściwości wzdymające. Gotuję bulion na żeberkach z dodatkiem włoszczyzny, ziela angielskiego i liścia laurowego. Mięso po ugotowaniu obieram z kości i kroję. Kapustę szatkuję, lekko obgotowuję i przesmażam na maśle. Dodaję do niej koncentrat pomidorowy i chwilę jeszcze duszę na patelni. W tym czasie w wywarze warzywnym gotuję fasolę. Gdy zrobi się miękka miksuję ją blenderem, dodaję kapustę i mięso. Wlewam małą butelkę soku pomidorowego, doprawiam solą, pieprzem, słodką papryką i syropem z granatu. Nie zaszkodzi też szczypta cukru. Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć, zmniejszam ogień i pod przykryciem gotuję 5 – 10 minut. Zupa musi mieć konsystencję gulaszu. Dobrze odczekać kilka minut przed podaniem, aby nie była zbyt gorąca. rewelacyjnie smakuje z białym pieczywem. Smacznego! A1

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.