AMONIACZKI – ciasteczka na każdą okazję

Amoniaczki kojarzą mi się z dzieciństwem. Wróciłam do nich po latach, kiedy zaczęłam mieć dość ciastek ze sklepu. Wszystkie dodatki, które do nich trafiają, nie mogą wychodzić nam na zdrowie. Można powiedzieć, że słodycze sa niezdrowe, ale od czasu do czasu ciastko do kawy nie zrujnuje nam zdrowia, a z pewnością poprawi humor. Moje amoniaczki nie są zbyt słodkie, bo dodaję do nich minimalną ilość cukru. Sprawdzą się zarówno do kawy, jak i do jogurtu naturalnego.

 

SKŁADNIKI:

 

2,5 kg mąki pszennej

2 szklanki cukru

kostka masła

10 dkg smalcu

8 jajek

opakowanie amoniaku (30 gramów)

0,5 szkl. mleka

2 łyżeczki sody oczyszczonej

0,5 szklanki śmietany

cukier migdałowy

pół łyżeczki soli ciechocińskiej

dodatki: mielony mak, migdały, cukier do posypania ciasta, kakao

 

WYKONANIE

 

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i sodę, siekamy z tłuszczem. Dodajemy jajka ubite ze śmietaną i cukrem. Amoniak rozpuszczamy w gorącym mleku, mieszamy energicznie, aby nie wykipiał. Łączymy składniki i dokładnie wyrabiamy ręką. Ciasto musi być elastyczne i nie kleić się do ręki. W miarę potrzeby można dosypać mąki. Musimy zachować umiar, aby ciasto nie wyszło zbyt twarde. Następnie dzielimy je na części i dodajemy mielony mak lub kakao. Wyrabiamy do dokładnego połączenia składników i wstawiamy na godzinę do lodówki. W ten sposób otrzymamy trzy rodzaje ciasteczek: białe z migdałem w środku, makowe i kakaowe.

Po godzinie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko podsypanej mąką. Po rozwałkowaniu ciasto posypujemy cukrem i jeszcze raz traktujemy wałkiem. Wykrawamy ciasteczka szklanką lub foremką do ciastek. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W białe ciasteczka wciskamy po jednym migdale. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza prze ok. 15 minut do ładnego zrumienienia ciasteczek. Po wystudzeniu przekładamy je do pojemnika na ciastka lub do dużego słoja. W takich warunkach możemy przechowywać je bardzo długo, oczywiście … jeśli mamy silną wolę.

 

Ciastka II BLOG

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.