NALEŚNIKI Z GRZYBOWYM FARSZEM

 

 nalesnikigrzyby INaleśniki należy usmażyć według przepisu „NALEŚNIKOWE IMPRESJE”

 

 

Farsz grzybowy jest bardzo prosty w przygotowaniu. Najlepsze są leśne grzyby, ale dobrze sprawdzają się również poczciwe pieczarki ze sklepu.

Leśne grzyby oczyszczam i obgotowuję w lekko osolonej wodzie. Nie trzeba tego robić, ale
w mojej rodzinie od pokoleń tak się postępuje z leśnymi grzybami. Po odcedzeniu smażę je na maśle, doprawiam do smaku solą i kolorowym,  koniecznie świeżo zmielonym, pieprzem
i zaprawiam śmietaną 18 proc. Na koniec dodaję starty żółty ser. Powstaje idealny farsz, którym smaruję naleśniki, zwijam w rulon i układam na blasze do zapiekania. Na wierzch kładę troszeczkę masła i wstawiam na kilka minut do piekarnika.

 

Tak przygotowane naleśniki wybornie smakują z czerwonym barszczykiem. Pycha!

 

2 Komentarze

  1. to grzybów leśnych nie trzeba obgotowywac? myslałam, ze tylko Kanie i Opieńki można tak przygotować, od razu na patelnię…

    • Nie trzeba obgotowywać. Można je spokojnie potraktować jak pieczarki, chociaż najczęściej się je obgotowuje. Wynika to chyba z przeświadczenia, że chroni ono przed zatruciem, co jest niezgodne z prawdą.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.