Chutney Tatiany

 

 

Chutney, czyli gęsty sos warzywny, zawsze przygotowuję na zimę. Jest świetnym rozwiązaniem, gdy szybko musimy przygotować coś do jedzenia dla głodnych domowników. Wystarczy zawartość słoiczka wrzucić do garnka, dodać podsmażoną kiełbasę i dobrowadzić do wrzenia, by mieć smaczne i sycące danie. Najlepiej smakuje z białym pieczywem. Dobrze się też sprawdza jako przystawka do  mięs.

 

Składniki:

 

4 patisony

1 cukinia

6 pomidorów

średni koncentrat pomidorowy

sól, pieprz, słodka papryka, cukier

kieliszek wytrawnego białego wina

olej rzepakowy

koperek, natka pietruszki, świeża bazylia

 

Wykonanie:CHUTNEY

 

Patisony i cukinię obieramy, pozbawiamy miąższu, kroimy w kostkę. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i wyrzucamy pestki. Na dno garnka z grubym dnem wlewamy olej i na gorący wrzucamy warzywa, podsmażamy, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wlewamy kieliszek wina i doprawiamy do smaku. Na koniec wrzucamy drobno posiekany koperek, natkę pietruszki i świeże liście bazylii.

Gorący sos przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy w takiej pozycji do następnego dnia. Gotowe!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.