Babka „Łaciatka”

ŁaciatkaBabka „Łaciatka” sprawdza się w sytuacji, gdy zostaną nam białka. Nie zawsze przecież upieczemy torcik makowy z masą śmietankową…

 

Składniki

 

1,5 szklanki białek

2 niepełne szklanki cukru

4 szklanki mąki

1 szklanka mleka

kostka masła lub margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

łyżka kakao

cukier waniliowy

 

Wykonanie

 

Białka ubijam z cukrem na sztywno, wlewam mleko i roztopiony tłuszcz, dodaję mąkę wywieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Większą część ciasta wykładam na średniej wielkości blachę, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Do pozostałej części dodaję kakao, starannie mieszam i łyżką robię fantazyjne kleksy na białym cieście. Piekę w temperaturze 160 – 180 stopni Celsjusza około godziny, do suchego patyczka. Smacznego!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.